Documente și decizii

Исследовательский отчет „Потребности развития НПО в АТО Гагаузия в компоненте волонтерства, мобилизации и гражданской активности”

Studiul „Voluntariatul în Republica Moldova. Între realități și perspective”

Suport de curs „Colectarea de fonduri pentru programele de voluntariat”

Proces verbal al ședinței Ministerului Educației cu TDV, Secretariatul Coaliției Voluntariat

Proces verbal al ședinței dintre Biroul Național de Statistică (BNS), Ministerul Tineretului și Sportului și TDV ca Secretariat al Coaliției Voluntariat

Serviciul European de Voluntariat. Ghid pentru organizații

Европейская волонтёрская служба. Руководство для организаций

Lista propunerilor Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat privind implementarea Acțiunii 3.1.2.2. din Planul de acțiuni al Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile 2012-2015

Planul Strategic de colaborare în domeniul voluntariatului între organizațiile-resursă din România și Republica Moldova

Ghidul Coordonatorului de Voluntari din Republica Moldova îşi propune să contureze conţinutul complex al metodologiei de coordonare a unui program de voluntariat în vederea obţinerii statutului de instituţie gazdă activităţii de voluntariat prin atingerea standardelor minime de calitate prevăzute de Legea voluntariatului şi Regulamentul de aplicare a Legii Voluntariatului nr. 121 din 18 iunie 2010.

Infrastructura voluntariatului corporativ in Republica Moldova – potential si cale de urmat. Scopul studiului este: a) să aducă beneficii autorităţilor publice, business-ului, angajaţilor şi instituţiilor gazdă activităţii de voluntariat; b) să poată oferi un impact pozitiv, semnificativ asupra comunităţii, societăţii în general, în vederea stimulării dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.

REGULAMENTUL de aplicare a Legii voluntariatului nr. 121 din 18 iunie 2010 a fost adoptat la data de 12 martie 2012 in Sedinta Guvernului si a fost publicata in Monitorul Oficial Nr. 49-52 art nr. 187.

Legea Voluntariatului a fost adoptată la 18 iunie 2010, după 4 ani de acţiuni de advocacy şi lobby a Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, având suportul permanent din partea Fundaţiei Soros – Moldova şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională. Pentru mai multe detalii accesaţi Istoricul Legii Voluntariatului. Aici puteţi vedea versiunea în engleză şi rusă:

Volunteering Infrastructure in Europe reprezintă un studiu publicat de către Centrul European de Voluntariat în anul 2012. Acesta conține informații ample privind dezvoltarea voluntariatului în Europa. La paginile 271-279 este descrisă situația voluntariatului în Republica Moldova de către 2 membri ai Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţii de voluntariat (Coaliţia Voluntariat). Studiul realizat de Antoniţa Fonari (Preşedinte TDV, Secretar General al Consiliului ONG din R. Moldova) şi Sergiu Ostaf (Director Executiv CReDO, Membru al Consiliului ONG din R. Moldova) a fost consultat cu membrii Coaliţiei Voluntariat.

analiza-cost-beneficu-a-proiectului-de-lege-cu-privire-la-volutnariat1

Analiza cost-beneficiu a proiectului de lege cu privire la voluntariat este elaborată de Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului în beneficiul Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat din R. Moldova.

Analiza identifică / cuantifică beneficiile / costurile propuse de proiectul de lege cu privire la voluntariat şi propunerea unui set concret de recomandări cu privire la politica care oferă cele mai mari beneficii societăţii şi stimulează implicarea în activităţi de voluntariat.

volunteering-and-social-activism1

Studiul „Voluntariatul şi activismul social: Calea pentru participare în dezvoltarea umană” demonstrează că voluntariatul poate fi îndreptat spre influenţarea procesului de elaborare a politicilor şi luare a deciziilor, fiind un mecanism important în dezvoltarea capitalului social.

Studiul este un produs al Alianţei mondiale pentru participare civică (CIVICUS), Asociaţia internaţională pentru eforturile voluntare (IAVE) şi Programul de Voluntariat al Naţiunilor Unite (UNV).

manual-on-the-measurement-of-volunteer-work„Manualul de măsurare a activităţii de voluntariat” este destinat pentru  ghidarea ţărilor în generarea sistematică a datelor comparabile privind activitatea de voluntariat prin intermediul suplimentelor regulate pentru anchetele forţei de muncă. Obiectivul este îmbunătăţirea şi punerea la dispoziţie date cu privire la activitatea de voluntariat care nu este evaluată în statisticile economice tradiţionale.

Manual este elaborat de OIM pentru a 18-a Conferinţă Internaţională a Muncii statisticiene.

Promoting and developing volunteering

Ghidul „Promovarea şi dezvoltarea voluntariatului” elaborat în 2005 de Sara Borgiattino (Federaţia Europeană de învăţare interculturală) oferă o imagine de ansamblu a strategiilor ce trebuiesc a fi aplicate în managementul voluntarilor.

Această lucrare prezintă în detalii procesul de recrutare, selectare, motivare, evaluare şi monitorizare a voluntarilor, în baza unor bune practici, aplicabile pentru orice organizaţie / instituţie.