SNV 2017: Numărul celor care s-au implicat în activități de voluntariat este în creștere

Numărul celor care s-au implicat în desfășurarea activităților organizate în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV) este în creștere. Dacă în 2014 au fost implicați 1638 de voluntari, în 2017 numărul acestora a ajuns la peste 22 de mii. Costul muncii voluntarilor implicați în activitățile SNV, în perioada 2-8 octombrie, este de aproape un milion și jumătate de lei. Datele au fost prezentate miercuri, 18 octombrie, la o conferință de presă la IPN, unde au fost făcute totalurile SNV 2017.

Potrivit lui Andrei Gaiu, coordonator SNV 2017, dacă în 2013 la nivel național erau trei coordonatori, la ediția din anul curent 34 de coordonatori au gestionat activități de voluntariat la nivel de raioane. În același timp, a crescut și numărul acțiunilor desfășurate în cadrul SNV în ultimii patru ani, de la 371 la 1099. Cele mai multe activități în ediția din acest an le-au desfășurat voluntarii din Ungheni, urmați de cei din Drochia, Rezina, Dubăsari și Ialoveni.

Antoniţa Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, a amintit că activitățile SNV au avut drept scop să promoveze la un nivel mai înalt conceptul de implicare civică şi să transmită mesajul că lucrurile în societate pot fi schimbate spre bine dacă este dorință de implicare, fără să ceri ceva în schimb. „S-au implicat și persoane cu dizabilități, care au arătat că pot fi utile societății, au arătat că pot fi importante”, a spus Antoniţa Fonari.

Constantin Țurcanu, șef-adjunct de direcție la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a remarcat faptul că activitățile desfășurate în cadrul SNV contribuie la dezvoltarea cadrului legal cu privire la voluntariat. Deja a fost aprobată Legea cu privire la voluntariat, iar pe viitor acțiunile Guvernului vor fi axate pe implementarea acesteia, astfel încât prevederile adoptate să fie active. SNV este un pas care se face spre momentul în care voluntariatul va fi luat în calcul ca vechime de muncă. „Este important ca voluntariatul să fie apreciat la justa valoare”, a spus Constantin Țurcanu.

Liuba Stavinschi, coordonatoare SNV 2017 Rezina, a declarat că la ediția din acest an s-au implicat mult mai multe persoane faţă de anii precedenți. „Voluntariatul este un lucru care ne place și nu așteptăm ca cineva să ne plătească. Din aceste activități suntem împliniți sufletește”, a spus Liuba Stavinschi.

Tatiana Lazăr, coordonatoare SNV 2017 Ungheni, a spus că voluntarii din raion au desfășurat activități de îngrijire a fântânilor, de salubrizare, plantare de arbori, precum și colectare de fonduri pentru păturile vulnerabile. Au fost planificate spre realizare 150 de activități, dar au fost realizate mai multe, peste 200. Beneficiarii au fost în număr de peste zece mii. Majoritatea voluntarilor sunt elevi. „De noi depinde dacă dorim schimbări în societate. Trebuie să ne implicăm mai mult”, a îndemnat Tatiana Lazăr.

Olesea Ghereg, coordonatoare SNV 2017 Anenii Noi, a menționat că pentru prima dată a coordonat activitățile SNV în raion și că a fost o experiență bună. Voluntarii din raion au desfășurat campanii de salubrizare, de ajutorare a celor nevoiași, de plantare de pomi. Au fost organizate concerte de caritate şi mese pentru bătrâni, s-au făcut donații familiilor cu mulți copii etc.

Amintim că, în perioada 2-8 octombrie, autoritățile publice, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă au fost implicate în campanii de sensibilizare, dezbateri, precum și acțiuni de caritate, salubrizare, instruiri etc. Toate – în contextul Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2017. Evenimentul a fost organizat de către Coaliția pentru promovarea legii și activităților de voluntariat și este susținut prin proiectul ,,SNV 2017 – Hai în gașca voluntarilor” din cadrul Programului de Granturi 2017 al organului central responsabil de tineret și sport din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Știrea a fost preluată de Radio Chișinău, Noi.md, ziarelive.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: