Ce înseamnă voluntariat?!

volunteeringTinerii fac voluntariat

În 2007, în Europa existau 96 milioane de persoane cu vîrsta cuprinsă între 15 și 29 ani. Oricum, acest număr nu este repartizat egal în toate țările. Printre țările cu populația întinerită  se  numără Irlanda, Cipru, Slovacia și Polonia, între timp Danemarca, Germania și Italia sunt țările cu numărul cel mai mic de tineri.

Aceste diferențe se reflectă în voluntariat. Voluntariatul printre tineri adolescenți și tineri adulți este atribuită mai mult țărilor Europei Estice (precum Bulgaria, Cehia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia și Spania). În Slovacia, de exemplu, 70% din toți voluntarii au sub 30 de ani, și în Polonia numărul tinerilor voluntari s-a triplat din 2001 pînă în 2005. În țările Europei de Vest, nivelul de practicare a voluntariatului este același pentru toate categoriile de vîrstă.

Noi cunoaștem că voluntariatul este foarte puternic influențat de istorie, politici și cultură a comunității și a țării, dar tu poți să schimbi tradiția și să înrădăcinezi voluntariatul în Europa. Tu practici activități de voluntariat fără să-ți dai seama, măcar: întinzi o mînă de ajutor la construirea clubului de sport din localitate, ajuți bătrînii din comunitatea ta sau vecinii etc.. Aceasta tot este o formă a voluntariatului!

Potrivit Forumului European de Tineret o activitate poate fi definită ca fiind voluntară dacă:

1. Activitatea este întreprinsă din propria inițiativă a persoanei și implică angajament de timp și energie pentru acțiuni în beneficiul altor persoane și a societății în ansamblu

2. Este  o activitate neplătită (deși aceasta include rambursarea cheltuielilor care au tangență directă cu activitatea)

3. Voluntariatul se efectuează pentru o cauză nobilă și neprofitabilă, efectuată, în primul rînd, într-o organizație neguvernamentală care nu urmărește obținerea de cîștiguri

4. Nu vine să substituie sau să înlocuiască un angajat

Citește mai departe:  http://europa.eu/youth/eu/article/volunteering-europe_en

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: