Campania „Respir aer mai curat – în spaţiul meu nu se fumează”

IMG_0377

Azi, 31 mai, de Ziua Mondială fără Tutun, TDV, Secretariatul Coaliţiei Voluntariat, a organizat în cadrul Săptămânii 

Ideea acestei acţiuni le-a venit voluntarilor din TDV şi Tineri şi Liberi, organizaţii din Coaliţia Voluntariat, care promovează modul sănătos de viaţă. Voluntarii organizaţiilor au observat că în spaţiul public sunt foarte mulţi părinţi care fumează, sau se află lângă o persoană care fumează, ceea ce este la fel de dăunător pentru copii. Noi, voluntarii, am pornit de la ideea că puţin probabil ca un părinte să vrea în mod intenţionat sa facă rău copilului său şi că, de fapt, oamenii nu conştientizează ce modele de comportament transmit copiilor lor. Am hotărât să facem nişte materiale pentru a le distribui bunicilor, părinţilor şi poliţiştilor pentru ca fiecare om să ia decizii responsabile. Toate informaţiile din pliant au fost preluate şi adaptate după materiale elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.Naţionale a Voluntariatului 2013 o acţiune de sensibilizare – „Respiră aer mai curat!” cu distribuirea materialelor informaţionale pentru părinţi şi poliţişti care fumează în locuri publice.

Am vrut să amintim – în special poliţiştilor şi persoanelor responsabile de sănătatea copiilor, dar şi de promovarea modelelor pentru copii – despre dauna fumatului. Un lucru care ne uimeşte pe noi, este că poliţiştii, care sunt consideraţi de mulţi copii drept modele de comportament şi eroi, îşi permit să fumeze în locuri publice (şi acest lucru se aruncă în ochi, pentru că „oamenii legii” sunt în uniformă), de multe ori aruncând chiştoace pe jos ceea ce sporeşte mizeria din stradă şi afectează ecologia. 

În Săptămâna Naţională a Voluntariatului 2013, Coaliţia Voluntariat şi-a propus:
1. Să motiveze cel puţin câteva sute de maturi să aibă grijă şi să protejeze sănătatea copiilor,
2. Să sensibilizeze sistemul de ordine publică astfel încât sistemul să devină mai sănătos şi mai responsabil de imaginea sa, fără ca poliţiştii să promoveze modele proaste.

Mai jos puteți vedea materialele informative distribuite în cadrul acestei activități pregătite de către:

1. Centrul de Resurse „Tineri și Liberi” și Asociația „Tinerii pentru dreptul la viață”

2. Centrul PAS: 1 și 2

IMG_0404IMG_0408

Lasă un comentariu