Măsurarea statistică a muncii de voluntariat

voluntariat

Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viata”, ca Secretariat al Coalitiei pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat, în parteneriat cu Organizatia Internationala a Muncii (OIM), Biroul Național de Statistică (BNS) și PNUD a fost implicată în organizarea atelierului de lucru „Măsurarea statistică a muncii de voluntariat” în perioada de 21-22 mai 2013. La atelier participă producătorii şi utilizatorii de date statistice din autorităţile publice centrale, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale de resort.

Evenimentul a fost deschis de către Lucia Spoială, director general BNS, care a menționat că evenimentul organizat este o primă activitate în procesul de implementare a subiectului referitor la voluntariat din Programul de ţară privind munca decentă (2012-2015), semnat între Republica Moldova şi Biroul Internaţional al Muncii anul trecut. La etapa actuală, una din priorităţile identificate este elaborarea metodologiei de măsurare statistică a activităţilor de voluntariat. În continuare, Nicolae Procopie, coordonator politici publice al Secretariatului Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat a prezentat situația muncii de voluntariat din Moldova, cadrul legislativ și politicile în domeniu și principalele motive pentru care este necesară măsurarea muncii de voluntariat. Apoi Elena Vâtcărău, șef Direcție statistica pieții muncii BNS, a prezentat primele date statistice de voluntariat colectate prin studiul „Utilizarea timpului in Republica Moldova” (vezi http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=4055). În calitate de expert internaţional, Adriana Mata Greenwood, departamentul de Statistică al OIM, Geneva, a prezentat Manualul OIM de măsurare a muncii voluntare.

În cea de-a 2-a zi, în cadrul a 2 grupuri, s-au identificat activitățile de voluntariat care trebuie incluse în chestionarul de colectare a datelor statistice de voluntariat, care se dorește atașat ca modul ad-hoc la Ancheta Forței de Muncă (ANF), iar Elena Vâtcărău a promis că acesta va fi gata pînă în toamnă, consultat cu societatea civilă și finalizat pînă la sfîrșitul anului, precum și testat după recensămîntul din 2014 (mai multe detalii la : http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=30&id=4075&parent=0).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: