Strategia dezvoltării societăţii civile va fi adoptată până la vacanţa deputaţilor

Strategia dezvoltării societăţii civile pentru anii 2012 – 2015 va fi adoptată nu mai târziu de de 20 iulie, până la vacanţa deputaţilor. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, în cadrul şedinţei Grupului de lucru pentru elaborarea strategiei. În cadrul şedinţei a fost prezentat un penultim proiect al documentului, transmite Info-Prim Neo.

Marian Lupu a menţionat că este nevoie de acest document deoarece ţinteşte mecanismele de consolidare şi dezvoltare a sectorului asociativ. Statul trebuie să susţină financiar sectorul asociativ, dar trebuie să fie identificate mecanismele adecvate, a spus spicherul.

Andrei Brighidin, consultant pentru elaborarea strategiei, a declarat că documentul are ca scop crearea unui cadru favorabil pentru societatea civilă, care să fie capabil să contribuie activ la dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi să stimuleze coeziunea socială. Strategia are ca obiectiv consolidarea aspectelor care ţin de participarea societăţii civile în procesul decizional. Un alt obiectiv ţine de legislaţie şi mecanisme instituţionale, adică cooperarea între Parlament şi societate civilă, cooperarea şi transparenţa în procesul decizional. Andrei Brighidin a menţionat că strategia conţine şi un subcapitol care se referă la durabilitatea societăţii civile sub aspect financiar. Documentul propune mecanisme pentru încurajarea cetăţenilor să contribuie la dezvoltarea societăţii civile. În acest sens, strategia propune filantropia procentuală şi mecanismele donaţiilor.

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, s-a referit posibilitatea de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit către organizaţiile nonguvernamentale, menţionând că prin acest impozit se pote ajuta foarte mul organizaţiile din teritoriu. Dar pentru aceasta ONG-urile vor trebuie să raporteze despre activitatea sa. „Aceasta este nu o modalitate de a găsi bani, dar de a creşte imaginea şi transparenţa sectorului guvernamental”, a spus Antoniţa Fonari.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a menţionat şi el despre necesitatea impozitului de 2%. „Nu este altceva decât cultivarea relaţiilor între ONG-uri şi cetăţeni. Acesta este cel mai important impact”, a declara Sergiu Ostaf.

Procesul de elaborare a Strategiei Dezvoltării Societăţii Civile pentru anii 2012 – 2015 a fost iniţiat la 29 decembrie 2011, în cadrul reuniunii pentru crearea grupului de lucru intersectorial privind elaborarea strategiei, organizată de Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu membrii Consiliului Naţional al ONG-urilor din Moldova.

Sursa: www.info-prim.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: