„Voluntariatul este o trăsătură naturală a americanilor, a culturii noastre”

De 19 ani – voluntari, cetăţeni americani, aleg să petreacă doi ani din viaţa lor în unul din satele din Republica Moldova. În mai toate localităţile din ţară veţi găsi oameni care să spună: la noi a fost un voluntar din Corpul Păcii. Care este rolul acestei Agenţii în regiune aflăm de la Jeffrey Goveia, directorul Corpului Păcii în Moldova.

Europa Liberă: Dle Goveia, care este rolul Corpului Păcii în regiune?

Jeffrey Goveia: „Corpul Păcii este o Agenţie guvernamentală americană fondată în 1961 de preşedintele John F. Kennedy. În regiune, am început să activăm după destrămarea Uniunii Sovietice. Anul acesta împlinim 19 ani de cînd suntem în Republica Moldova.

Cele mai importante domenii în care lucrează voluntarii noştri sunt educaţia, o parte dintre ei predau limba engleză în şcoli, avem un program dedicat sănătăţii, voluntarii noştri discută cu elevii despre importanţa igienei personale. De asemenea, avem un program care se axează pe dezvoltarea comunitară. Recent am semnat şi un memorandum de înţelegere cu Ministerul Construcţiilor pentru a extinde programul pentru încă cinci ani, şi în fine activăm şi în domeniul agro-businessului”.

Europa Liberă: Volunatarii Corpului Păcii activează şi în regiunea transnistreană?

Jeffrey Goveia: „Momentan nu avem voluntari în Transnistria. Cred că ar fi o iniţiativă interesantă, mi-ar plăcea să văd voluntari în regiune, mai ales că ne propunem să cuprindem întreaga republică, dar deocamdată nu am reuşit să facem toate aranjamentele astfel încât să putem plasa voluntari acolo. De asemenea, o problemă ar fi şi cum, din punct de vedere administrativ, am putea susţine colegii noştri din regiune.”

Continuare pe www.europalibera.org 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: