Analiza: Comisia Europeană a publicat noua Comunicare referitoare la CSR

Comisia Europeană a publicat pe 25 octombrie o nouă Comunicare referitoare la CSR. Aceasta prezintă strategia şi planul concret de actţune prin care Comisia îţi propune să încurajeze adoptarea principiilor de CSR în spaţiul european, în perioada 2011-2014. Comunicarea reafirmă importanţa majoră pe care o acordă Comisia principiilor şi practicilor de CSR, ca instrument de restabilire a încrederii  în economia europeană, de creare de noi locuri de muncă şi de rezolvare a numeroaselor provocări pe care le întâmpină societatea europeană.

Foarte important, Comunicarea prezintă 8 domenii de acţiune pe care Comisia le va urmări până în 2014, pentru a pune în practică aceste intenţii. Aceste măsuri sunt relevante pentru a-i ajuta pe toţi actorii implicaţi în domeniul CSR, şi în special marile companii, să anticipeze modul în care vor evolua politicile publice europene şi iniţiativele instituţiilor UE.

Enumerăm câteva dintre măsurile anunţate de Comisie, cu impact pe termen scurt, inclusiv pentru domeniul CSR din România:
Comisia a confirmat că lucrează la ora actuală la o propunere legislativă referitoare la raportarea impactului social şi de mediu (raportarea de CSR), care va fi înaintată Parlamentului şi Consiliului până la finalul acestui an. Conform informatţilor noastre, viitoarea Directivă va face raportarea de CSR obligatorie cel puţin pentru companiile listate la bursă, companiile de stat şi fondurile de investitţi sau alte institutţi financiare. Cu toate acestea, Comisia afirmă că derulează la ora actuală studii de impact pentru diverse scenarii, inclusiv pentru extinderea acoperirii viitoarei legislaţii şi asupra sectorului IMM. Comisia se angajeaza sa revizuiasca până la finalul acestui an Directivele referitoare la Achiziţiile Publice, în aşa fel incât autorităţile europene sş naţionale să integreze într-o măsură mai mare criteriile sociale şi de mediu în politicile de achiziţii publice. Acest lucru înseamnă că pentru toate companiile care vor să aibă în continuare acces la achiziţiile publice va deveni şi mai importantă preocuparea pentru performanţă în domeniul CSR.

Comisia va pune un accent mai mare pe integrarea CSR în procesele de educaţie, training şi cercetare. În consecinţă, se angajează să suplimenteze diversele fonduri europene destinate proiectelor care urmăresc educaţia şi traningul în domeniul CSR, dar şi să lanseze linii de acţiune noi, începând din 2012.

Comisia va monitoriza modul în care companiile europene cu peste 1.000 de angajaţi îşi respectă angajamentele de a lua în considerare principiile şi standardele internaţionale în domeniul CSR, în special cele prevăzute în ISO 26000. De asemenea, invită toate marile companii europene să se angajaze ca până în 2014 să integreze în operaţiunile lor principiile şi practicile de CSR descrise în cel puţin unul din standardele internaţionale recunoscute în domeniu: UN Global Compact, OECD Guidelines for Multinational Enterprises sau ISO 26000.
Comisia va crea un mecanism prin care va ajuta statele membre să îşi dezvolte sau să-şi îmbunătăţească strategiile şi planurile naţionale de încurajare a domeniului CSR. De asemenea, cheamă statele membre să finalizeze acest proces până la jumatatea lui 2012.
Pentru a îmbunătăţi notorietatea publică a domeniului CSR, Comisia va crea în 2013 o serie de platforme adresate mai multor industrii, care să reunească firmele, angajaţii şi stakeholderii acestora. Aceste platforme vor avea rolul de a agrea public asupra unor angajamente de CSR specifice pentru acele industrii şi de a urmări implementarea lor. De asemenea, începând din 2012, va iniţia un program de premii europene, pentru parteneriatele de CSR între companii şi alţi stakeholderi.

Totodată, Comisia se angajează să deruleze periodic sondaje de opinie referitoare la încrederea în companii şi atitudinea faţă de CSR.

Textul integral al noii Comunicari poate fi gasit pe site-ul Comisiei Europene.

Sursa: www.responsabilitatesociala.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: