Vrem un Chișinău în care să fie ORDINE!

S-au înarmat cu mături și au venit în fața Primăriei Capitalei să facă ordine. Este vorba despre grupul de inițiativă Poștașii Chișinăului, care militează pentru ocrotirea patrimoniului istoric din centrul orașului. Aceștia au fost susținuți de interpretul Nicu Țărnă, Geta Burlacu, dar și de persoane din societatea civilă și media: Antonița Fonari, Sergiu Ostaf, Nata Albot, Vitalie Dogaru, etc. Preț de 10 minute, „poștașii” au măturat intrarea din fața Primăriei Chișinău, îndemnându-l astfel pe Dorin Chirtoacă să facă și el ordine în centrul istoric al Capitalei. „Vrem un primar ca în Vilnius”, „Chișinău – capitală europeană! Când?” „Jos panourile publicitare din centrul istoric”, sunt câteva dintre lozincile scandate la protest.

Totodată, Poștașii Chișinăului au înmânat o scrisoare Primăriei, în care instituția este anunțată despre acționarea în judecată pe subiectul demolării monumentului de importanță istorică de pe str. V. Pîrcălab 71. Suplimentar, grupul a oferit un cadou edilului Capitalei – un tablou-parodie a clădirii Primăriei Chișinău, semnat de bloggerul Viorel Mardare. Pe lângă aceasta, grupul de inițiativă a înaintat o scrisoare Primăriei Chișinău, care conține mai multe solicitări întru protejarea și valorificarea patrimoniului istoric al Capitalei. Printre solicitări se numără interzicerea amplasării panourilor publicitare pe fațadele monumentelor și a edificiilor din zona istorică a orașului; crearea unei direcții speciale în cadrul Primăriei, care să gestioneze centrul istoric al Chișinăului; interzicerea amplasării gheretelor în Chișinău, evacuate cele existente. 

Într-un final, protestatarii i-au solicitat primarului Capitalei să dialogheze cu ei. După ședința Primăriei, Dorin Chirtoacă a ieșit să vorbească cu oamenii veniți la protest. „Dacă cineva și-a pierdut răbdarea este problema lui. Nu este normal să transmitem societății mesajul unei revolte, doar pentru că la cineva s-a terminat răbdarea. Noi, dimpotrivă, trebuie să transmitem mesajul că suntem pe drumul cel bun, avem un set de acțiuni coerente în privința reconstrucției orașului. Trebuie să punem cu toții umărul, de la mic la mare, și să avem încredere unii în alții. Societatea civilă trebuie să protesteze atunci când autoritățile nu au voință de face schimbări spre bine, nu se implică și sunt complici la distrugeri. Dvs. aveți încredere și mergem în aceeași direcție sau nu aveți încredere și credeți că mergem în direcții diferite? Protestați, exercitați presiune, dar nu exagerați”, a spus edilul.

Poștașii Chișinăului au declarat că vor continua protestele în fața Guvernului, Parlamentului, dar și Procuraturii Generale – instituții care la fel se fac responsabile de demolările care au loc în centrul istoric al Capitalei.

UNIMEDIA amintește că protestatarii au ieșit pentru prima dată în stradă în luna iunie, atunci când au cerut retragerea dreptului de posesiune pentru SRL „Leopress”, deoarece se face vinovat de degradarea monumentului din str. V. Pîrcălab 71. Grupul a cerut atunci autorităților să adopte politici clare privind protecţia patrimoniului cultural al mun. Chişinău şi al R. Moldova.

Sursa: unimedia.md/?mod=news&id=40384

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: