Voluntariatul are tot mai mulţi adepţi în Moldova

„Am decis să devin voluntară fiindcă îmi place. M-am schimbat foarte mult făcând voluntariat la TDV. M-am dezvoltat pe plan profesional, am făcut cunoştinţă cu multă lume bună, nouă. Vii să faci voluntariat atunci când vrei, când poţi, când ai timp”, spune voluntara Olga Cotorobai.

Olga Cotorobai este elevă în clasa a doisprezecea la un liceu din Chişinău. Tânăra a ajuns să fie voluntară după ce a participat la un training organizat de către „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” (TDV), una dintre cele mai cunoscute organizaţii neguvernamentale care promovează voluntariatul.

Acum Olga va avea şi mai multe beneficii din munca ei de voluntară. Pe 18 iunie 2010, Legea voluntariatului a fost adoptată în a doua lectură de către Parlament, iar 24 septembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial.

În Moldova, legea voluntariatului există datorita iniţiativei a cinci organizaţii neguvernamentale, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, care în 2006 şi-au unit eforturile şi au creat  Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat.

Un alt exemplu, este cel al Anei Contrat. Tânăra era elevă când a început să practice voluntariatul. Timp de câţiva ani, ea a activat în calitate de voluntară în mai multe organizaţii. La TDV a făcut voluntariat doar o lună, deoarece a fost angajată în funcţia de coordonator.  În mai puţin de un an, Ana a devenit director executiv TDV. Timp de doi ani, TDV-ul va implementa un proiect care presupune elaborarea şi implementarea mecanismelor de aplicare a legii cu privire la voluntariat care sa stimuleze acest fenomen şi in Republica Moldova. Proiectul este finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID),  în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP).

Continuare pe www.ade.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: