„Chiloţi antifumat” pentru deputaţi

Organizaţia neguvernamentală „Tineri şi liberi” a împărţit chiloţi deputaţilor, astăzi, 10 martie, la intrarea în sala de şedinţe a Legislativului.

Reacţia parlamentarilor la această acţiune a fost diferită. Dacă unii deputaţi recunosc că sunt fumători, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susţine că nu fumează.

Chiloţii au inscripţia : „Impotenţa legii 278 ne dă dureri de cap. Ne-am săturat!”

Odată cu aceasta, tinerii au distribuit parlamentarilor şi o scrisoare cu textul :

„Stimate Domnule Deputat,

Pentru că noi, cetăţenii acestei ţări, V-am oferit votul nostru de încredere şi Dumneavoastră ne reprezentaţi interesele în acest mandat, dorim să Vă spunem acum că am obosit de fumuri. Ne ciocnim în fiecare zi de situaţii în care este încălcată Legea nr. 278 din 14.12.2007 cu privire la tutun şiprodusele de tutun şi Convenţia Cadru a OMS privind Controlul asupra Tutunului (CCCT) şi Vă rugăm să luaţi în consideraţie acest fapt.

Cetăţenii de rînd ai acestei ţări, adică electoratul Dumneavoastră, nu observă ameliorări privind controlul asupra tutunului şi respectării locurilor libere de fumat nici după 11 mai 2007 (cînd Parlamentul R. Moldova a ratificat cu rezerve, deci greşit, CCCT), dar nici după 18 decembrie 2008 (cînd Convenţia a fost ratificată deja cărturar, Instrumentul de ratificare fiind acceptat mai tîrziu şi de către Secretarul General al ONU).

Ar fi interesant dacă aţi identifica situaţii, din ultimii trei ani, cînd au fost aplicate sancţiuni pentru cei care nu respectă legislaţia din domeniul controlul tutunului, în special pentru că din punerea în aplicarea sancţiunilor ar avea de cîştigat nu doar imaginea R. Moldova ca ţară în care legile sunt respectate.

Încălcările legislaţiei privind controlul tutunului sunt atît de numeroase, încît contribuţia în baza amenzilor ar fi substanţială pentru bugetul statutului.

Oamenii au obosit de principii şi aşteaptă fapte concrete. La următoarele alegeri cetăţenii vor ieşi la vot în dependenţă de felul în care fiecare dintre Dumneavoastră demonstrează că are grijă cu adevărat de sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor R. Moldova.

Sătui de fumuri şi în aşteptarea acţiunilor concrete din partea Parlamentului R. Moldova, Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi” şi Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă”.

Menţionăm că acţiunea face parte dintr-o campanie antifumat.

Sursa: www.publika.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: