2011 – Anul european al voluntariatului

Sensibilizarea populației la importanța voluntariatului și sprijinirea organizațiilor de voluntari sunt doar două obiective ale Anului european al voluntariatului 2011. „Oamenii își oferă timpul și se angajează în activități benefice pentru comunitate, în afara familiei“, ne-a spus liberala irlandeză Marian Harkin într-un interviu acordat site-ului nostru. Dumneaei este președinta grupului de interese pentru voluntariat de la Parlamentul European.

La ordinea zilei sunt chestiuni mult mai importante, de ce a fost dedicat un an întreg voluntariatului?
În Uniunea Europeană, un cetățean din cinci face voluntariat. Numărul este semnificativ și această activitate este importantă pentru mulți cetățeni. Când vorbiți de chestiuni importante vă referiți poate la criza economică, dar credeți-mă că știu despre aceasta. Cred însă că voluntariatul poate contribui la coeziunea socială în climatul economic actual.

În multe state din Vest voluntariatul este o veche tradiție. În fostele țări comuniste, oamenii nu au încredere în lucrurile noi, nici în voluntariat.

Cred că voluntariatul ține de cultură și tradiție. Am vorbit cu deputaţi europeni și organizații neguvernamentale din diferite state membre și o doamnă din Cehoslovacia mi-a spus că dacă faci voluntariat ești considerat nebun de generațiile în vârstă. Însă tinerii au perspective diferite.

Poate Anul european al voluntariatului schimba aceste lucruri? Cum?

Cred că voluntariatul își va găsi un loc, și acesta ar putea fi diferit în Regatul Unit, Franța sau Italia. Nu este vorba doar despre o schimbare de atitudine, dar și despre schimbarea circumstanțelor; de multe ori, schimbarea circumstanțelor aduce după sine o schimbare în atitudine. Anul european al voluntariatului 2011 poate aduce cetățenilor din noile state membre oportunitatea de a explora sensul voluntariatului în propriul lor context.

Care este rolul Parlamentului European în Anul european al voluntariatului?

Avem la Parlament un grup de interese pentru voluntariat și până în acest moment am trimis deputaţilor europeni informații privind punctul de contact național. Deputații pot contacta acești reprezentanți naționali pentru a vedea ce se întâmplă în țara și regiunea lor și cum se pot implica la nivel național. Cred că este important, deoarece deputaţii europeni pot interacționa cu voluntarii. Este crucial și faptul că Parlamentul European colaborează activ cu alianța [Alianța Anului european al voluntariatului 2011, n. r.]. Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem câteva recomandări pentru Comisie și să cerem o carte verde în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: