Tânărul maltratat la 7 aprilie 2009, Damian Hâncu și sora acestuia – doi din cei șase cei mai talentați tineri moldoveni ai anului 2010

Damian Hâncu, tânărul maltratat în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 și sora acestuia, Maria Hâncu sunt doi din cei șase laureați ai premiilor pentru Tineret 2010, concurs desfășurat în cadrul Zilelor Tineretului.

Damian Hâncu a fost premiat pentru merite deosebite în domeniul activismului civic, propagarea idealurilor democratice, pentru comportament civic, iar sora sa, Maria Hâncu, pentru realizări în domeniul literaturii și artei.

Părinții lui Damian și Maria HâncuChiar dacă frații Damian și Maria Hâncu nu au fost prezenți la eveniment, ambii aflându-se la studii în Franța, aceștia au ținut să transmită un mesaj pentru cei de acasă, menționând că deși sunt departe, cu inima sunt în Moldova. Părinții tinerilor, Parascovia și Gheorghe Hâncu au fost cei care au ridicat premiile.

Doctor în litere, Universitatea Provence, Marseille, Franța, masterand în Studii Europene, Franța, membru al Uniunii Scriitorilor din Franța, autoarea a patru volume de versuri, câștigătoarea premiului pentru scenariul filmului ”Singura casă”, care abordează problema migrației moldovenilor – sunt doar câteva din realizările Mariei.

Puțini care știu, că pe lângă faptul că Damian este cunoscut drept unul din tinerii maltratați în timpul evenimentelor din aprilie 2009 și este unul din martorii decesului lui Valeriu Boboc, acesta este student al Facultății Drept și Facultății de Limbi Romanice din Marsilia, Franța, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale în domeniul istoriei, științelor politice și matematicii. ”Toată viața ne-am străduit să le oferim tot ce-i mai bun. Damian s-a bucurat mult că a fost premiat, mi-a spus că în fiecare colț al Franței își vede țara sa, Moldova, dar îl doare că nu s-a făcut dreptate în evenimentele din 7 aprilie”, a spus mama lui Damian Hâncu.

Premiile au fost acordate pentru realizări și performanțe deosebite în domeniul literaturii și artei, științei și tehnicii și în domeniul activismului civic. Printre laureați se numără și Elena Zbârnea, studentă Academia de Muzică și Arte Plastice, laureat al expozițiilor naționale și internaționale de artă plastică, pictură și fotografie și colecții de modă, Veaceslav Boldescu – doctor în chimie, lector superior, Catedra de Chimie, USM, cercetător în domeniul  obținerii produselor farmaceutice noi, Tatiana Cotoman, Nicu Curoșu, Ivan Stici, studenți UTM, ingineri la categoria a doua în cadrul AȘM, cercetători în domeniul recristalizării nanofililor, Eugeniu Graur – fondator și director executiv al Centrul de informare și susținere a tinerilor economiști ”Certitudine”.

Tinerilor li s-au înmânat statueta ”Mugurele Tinereții”, câte un premiu bănesc de 12 mii lei și câte un laptop. Evenimentul a fost organizat și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului. Zilele Tineretului în Republica Moldova sunt sărbătorite în perioada 8-18 noiembrie şi au drept scop promovarea potenţialului creativ şi intelectual al tinerilor, dezvoltarea politicilor de tineret şi facilitarea integrării socio-economice a tinerilor.

Sursa: www.unimedia.md

Un răspuns

  1. Exista cateva scapari in articol, titlul scenariului scris de M.H., numarul cartilor scrise de ea, etc. Revedeti informatia pe Unimedia ca sa corectati scaparile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: