Instituţiile de învăţământ superior vor putea oferi un şir de facilităţi pentru stimularea voluntariatului

Miercuri, 27 ianuarie 2010, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat s-a întrunit cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru definitivarea măsurilor care vor fi incluse în proiectul de lege cu privire la voluntariat pentru motivarea voluntarilor de către instituţiile de învăţământ superior.

Doamna Loretta Handrabura, Viceministra Educaţiei, în urma participării la atelierul de lucru din 21 ianuarie 2010, a prezentat propunerile şi recomandările de modificare a Capitolului IV din proiectul de lege cu privire la voluntariat. Astfel, în cadrul şedinţei s-a decis că instituţiile de învăţământ superior vor putea oferi 15 credite educaţionale pentru stagiile de practică care vor include activităţi de voluntariat.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a acceptat ca voluntarii să aibă facilităţi la oferirea de burse şi cămin studenţesc, precum şi la depunerea actelor de înmatriculare în instituţiile de învăţământ superior în cazul acumulării punctajului egal.

Vera Ţurcanu, Preşedintele Consiliului ONG, Sergiu Ostaf, Director Executiv CReDO şi Eduard Mihalaş, Director Executiv TDV au mai adus argumente în favoarea necesităţii motivării studenţilor implicaţi în activitatea de voluntariat, fondîndu-şi argumentele pe cercetarea realizată la solicitarea Coaliţiei voluntariat de către Centrul de Drept Necomercial din Budapesta asupra experienţei internaţionale a instituţiilor de învăţământ în acordarea creditelor educaţionale (în special a acelora care fac parte din sistemul de la Bologna).

Metodologia oferirii facilităţilor pentru voluntari de către instituţiile de învăţământ superior va fi stabilită printr-un Regulament special, care va fi elaborat după aprobarea de către Parlament a proiectului de lege cu privire la voluntariat.

Şedinţa cu Ministerul Educaţiei a încheiat şirul dezbaterilor realizate asupra avizelor recepţionate la proiectului de lege cu privire la voluntariat.

La moment TDV, în calitate de Secretariat al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat urmează să redacteze proiectul de lege în forma finală, după care Ministerul Tineretului şi Sportului va expedia proiectul de lege Cancelariei de Stat, care, la rândul său, o va propune spre avizare în şedinţa Cabinetului de Miniştri.

Activitatea Coaliţiei voluntariat este susţinută financiar de Fundaţia Soros – Moldova şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională în cadrul Proiectului „Advocacy pentru promovarea şi implementarea proiectului de lege cu privire la voluntariat”.

3 răspunsuri

  1. Buna ziua. Ma bucur ca exista un blog care trateaza problemele tinerilor.

  2. Cind vor fi anuntate rezultatele la concursul pentru voluntariat

  3. […] Ministerul Educatiei pentru adaptarea mecanismelor de motivare a studenţilor la cerinţele procesului de la Bolognia. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: