Ministerul Educaţiei se arată deschis pentru reglementarea mecanismelor de stimulare a voluntariatului de către mediul academic

Doamna Loretta Handrabura, Viceministra Educaţiei, a declarat joi, 21 ianuaire 2010, în cadrul atelierului „Mecanisme legislative de stimulare a voluntarilor” organizat de TDV şi MTS, că stimularea voluntariatului de către instituţiile de învăţământ trebuie să fie realizată în baza experienţei internaţionale, axându-ne în special asupra parametrilor impuşi de procesul de la Bolognia.

Nilda Bullain, Directorul Centrului de Drept Necomercial din Budapesta a menţioant experienţa altor state în procesul de reglementare a activităţii de  voluntariat şi de stimulare a voluntarilor. Nilda Bullain s-a referit la cele 3 tipuri de legi cu privire la volutnariat care pot exista: (1) legi cu privire la volutnariat care stabilesc doar cadrulş de desfăşurare a activităţilor de voluntariat; (2) legi care pot oferi anumite stimulente persoanelor implicate în activităţi de voluntariat (spre exemplu achitarea diurnei sau scutirea de impozitul pe venit a cheltuielilor suportate de instituţia gazdă pentru implicarea voluntarului în activităţi de voluntariat) şi (3) programe de stat de promovare a voluntariatului, care au un specific aparte, faţă de legile cu privire la voluntariat, fiind incluse în alte legi sau actele de reglementare normative.

Sergiu Ostaf, Director Executiv, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, moderatorul atelierului, a prezentat practica SUA asupra orelor academice realizate în beneficiul comunităţii de către studenţi, în afara orelor teoretice. Astfel, studenţii realizează câte 6 ore lunar atât în ONG, instituţii publice sau direct în cadrul comunităţii, confirmate printr-un certificat.

Antoniţa Fonari, Director Executiv Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi” a specificat că Legea cu privire la voluntariat ar trebui să ofere stimulente şi elevilor, reieşind din faptul că în R. Moldova mulşi copii sunt implicaţi în diferite forme de particiapr, cum ar fi Consiliilor Locale de Tineret, spre exemplu.

Mariana Ţurcan, expert, s-a referit la necesitatea reglementării mecanismului de desfăşurare a voluntariatului internaţional, iar Vera Ţurcanu, Preşedintele Consiliului ONG la facilităţile pe care le au voluntarii la asigurarea medicală şi sistemul de pensionare în Cehia.

Oleg Ţulea, Viceministrul Tineretului şi Sportului a menţionat faptul că în cel mai scurt timp să venim cu propunerile exacte de modificare a proiectuloui de lege cu privire la volutnariat, în special ceea ce ţine de motivarea voluntarilor, ulterior fiind creat şi-un grup de lucru care să discute despre aceste propuneri.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, a reiterat necesitatea urgentării procesului de transmitere a proiectului de elge cu privirei la voluntariat Guvernului, pentru avizare şi transmiterea ulterioară Parlamentului.

În final, s-a decis ca să fie continuate discuţiile în particular cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru a definitiva propunerile venite din partea Coaliţiei voluntariat referitor la stimularea voluntarilor. De asemenea, participanţii la atelierul „Mecanisme legislative de stimulare a voluntarilor” au venit cu rugămintea către experţii Centrului de Drept Necomercial de a elabora un studiu asupra diferitor forme de motivare a voluntarilor în Europa.

Atelierul „Mecanisme legislative de stimulare a voluntarilor” a fost organizat de Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV), în calitate de Secretariat al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de volutnariat şi Ministerul Tineretului şi Sportului, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros – Moldova şi Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.

4 răspunsuri

  1. […] Loretta Handraura, Viceministra Educaţiei, în urma participării la atelierul de lucru din 21 ianuarie 2010, a prezentat propunerile şi recomandările de modificare a Capitolului IV din proiectul de lege cu […]

  2. desigur si am vrea sa vedem daca puneti in practica asa ceva fara fornaieli care permanent apar si mai mult trebuie motivate ,ca sa nu apara ideea ca sunt trase de par

  3. pana acum nimic ,in afara de propuneri pur stricte de lemn tare nici o alta interventie necesara

  4. si noi si eu ma arat deschis pentru voluntariat dar ministerul este las nu merge pana la capat dovada este clara deci este prea vizibila ,iar elevii si scolile au nevoie ,treneaza daci aveti interesul s-o lungiti si faceti parada de logoree ca pdl,psd,pnl,numai adunaturi ,precum politia basista haidamani malatici si tangoi cu creire de tabla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: