Proiectul de lege cu privire la voluntariat a fost înregistrat ca iniţiativă legislativă în Parlament

În urma eforturilor depuse de Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat şi Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media proiectul de lege cu privire la voluntariat a fost înregistrat ca iniţiativă legislativă în Parlmentul R. Moldova.

Proiectul de lege a fost înaintat de către 3 deputaţi din fiecare fracţiune parlamentară din Alianţa pentru Integrare Europeană care  au susţinut / implicat direct în activităţile de voluntariat derulate de către Coaliţia pentru promvoarea legii şi activităţilor de voluntariat:

 1. Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului
 2. Marian Lupu, Deputat
 3. Serafim Urechean, Prim-vicepreşedintele Parlamentului
 4. Vald Filat – Deputat
 5. Corina Fusu – Preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media
 6. Mihai Godea – Preşedintele Fracţiunii parlamentare a PLDM
 7. Leonid Bujor – Deputat
 8. Valentina Buliga – Deputat
 9. Stella Jantuan – Deputat
 10. Liliana Palihovici – Preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie
 11. Veaceslav Untilă – Preşedintele Fracţiunii parlamentare a AMN
 12. Ion Hadârcă – Preşedintele Fracţiunii parlamentare a PL

Procesul de elaborare, discutare şi promovare a proiectului de lege

Iniţiativa de elaborare şi promovare a proiectului de lege cu privire la voluntariat a fost lansată în iunie 2006, când pentru a colabora la proiectul de lege cu Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET), a fost constituită o uniune de ONG din domeniul voluntariat – Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, secretariatul căreia este menţinut de Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV).

Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, în baza Acordului de colaborare semnat cu MET (instituţia responsabilă de elaborarea şi implementarea proiectului de lege), a organizat în 2006 – 2007 unsprezece discuţii publice cu diferite grupuri ale societăţii civile (tineri, disabilităţi, persoane în etate, jurnalişti, reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, aripele tinere ale partidelor politice, studenţi etc.), pentru acumularea recomandărilor şi adaptarea proiectului de lege cu privire la voluntariat la necesităţile beneficiarilor.

De asemenea, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat a elaborat o „Analiză cost-beneficiu a proiectului de lege cu privire la voluntariat” care demonstrează costurile şi beneficiile proiectului de lege cu privire la voluntariat. La sfârşitul anului 2007, MET a transmis această analiză împreună cu proiectul de lege cu privire la voluntariat tuturor ministerelor pentru avizare. Atunci când proiectul de lege urma să fie prezentat de MET în şedinţa Guvernului, Domnul Vice-ministru Ion Ceban, a demisionat, toate documentele asupra cărora s-a lucrat cu ONG s-au pierdut de către MET.

Astfel, întregul proces de avizare a proiectului de lege cu privire la voluntariat a fost iniţiat din nou, proces care a durat până-n decembrie 2008, când proiectul de lege a fost pus pe agenda şedinţei Cabinetului de Miniştri. În cadrul acestei şedinţe, Cabinetul de Miniştri a adoptat proiectul de lege, însă urma ca Serviciul de Informaţii Secrete şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (instituţii care în opinia noastră nu au mari tangenţe cu domeniul voluntariat) să-şi expună suplimentar avizul la textul proiectului de lege. Procesul de avizare din partea MAEIE şi SIS a durat până în martie 2009, iar după lansarea campaniei electorale, procesul de lucru asupra proiectului de lege a fost stopat.

La sfârşitul lunii noiembrie 2009, proiectul de lege cu privire la voluntariat a fost studiat de către experţii Centrului de Drept Necomercial din Budapesta care au oferit un şir de recomandări ce au fost incluse in textul proiectului de lege. Adoptarea proiectului de lege cu privire la voluntariat a fost asumată atât de Guvern prin Strategia Naţională cu privire la Tineret, cât şi de Parlament, prin Strategia de dezvoltare a societăţii civile pentru anii 2009 – 2011, adoptată de către legislativ la 11 decembrie 2008.

Următorii paşi până la aprobarea proiectului de lege

Pentru definitivarea proiectului de lege cu privire la voluntariat, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţiloir de voluntariat va desfăşura un atelier pentru Directorii de ONG şi Coordonatorii de voluntari pentru discutarea variantei finale a proiectului de lege cu privire la voluntariat şi identificarea mecanimselor de implementare.

Între timp, proiectul de lege cu privire la voluntariat urmeaă a primi avizul din patea Guvernului şi Comisiilor parlamentare, iar la sfârşitul lunii ianuarie 2010, împreună cu Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media vom organiza audieri parlamentare asupra proiectului de lege cu privire la voluntariat.

Ce se întâmplă îndată după aprobarea proiectului de lege?

După aprobarea proiectului de lege cu privire la voluntariat, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat împreună cu Guvernul, în special Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, va elabora mecanismele de implementare ale legii, care vor influenţa pozitiv asupra politicilor guvernamentale de stimulare a voluntariatului şi de consolidare a societăţii civile în R. Moldova.

Un răspuns

 1. […] pentru poziţia ferma in consolidarea politicilor de voluntariat – am reusit sa inregistram proiectul de lege cu privire la voluntariat ca initiativa legislativa si sa avem o pozitie clara fata de Anul European al Voluntariatului. Cu mult drag, Echipa TDV […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: