Poziţia Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat referitor la declararea de către Comisia Europeană a anului 2011 – Anul European al Voluntariatului

Logo Parlamentul EuropeanCoaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, în calitate de structură non-formală de promovare şi consolidare a politicilor de stimulare a voluntariatului în R. Moldova, salută decizia Comisiei Europene de declarare a anului 2011 – Anul European al Voluntariatului. Considerăm oportună implicarea statelor non-membre ale Uniunii Europene în organizarea şi desfăşurarea Anului European al Voluntariatului, pentru fortificarea unei comunicări eficiente între UE cu ţările vecine.

În baza obiectivelor Uniunii Europene asupra Anului European al Voluntariatului, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat îşi propune următoarele obiective la nivel naţional:

 • Adoptarea şi implementarea politicilor de stimulare a voluntariatului în R. Moldova – Coaliţia îşi doreşte din partea factorilor de decizie (Parlament / APC / APL) aprobarea legii cu privire la voluntariat şi elaborarea în comun a mecanismelor de implementare a politicilor de voluntariat, inclusiv la nivel local.
 • Dezvoltarea parteneriatelor locale şi regionale în promovarea voluntariatului – pentru a face schimb de experienţă între organizaţiile active la nivel local, naţional şi regional, inclusiv parteneriate în regiunea Mării Negre, precum şi din statele-membre ale UE.
 • Sporirea implicării cetăţenilor în activităţi de voluntariat – promovarea cost-beneficiilor activităţilor de voluntariat pentru consolidarea capitalului social şi oferirea modelelor de participare la nivel local a cetăţenilor în rezolvarea problemelor comunitare.

Prin îndeplinirea acestor obiective, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat îşi propune atingerea următoarelor rezultate:

 • o reţea regională de comunicare în organizarea şi desfăşurarea Anului European al Voluntariatului.
 • Contribuţia voluntariatului, cuantificată în bani, să ajungă la 0,5% din Produsul Intern Brut al R. Moldova.
 • Ministerul Educaţiei şi Tineretului al R. Moldova a adaptat programa şcolară pentru facilitarea implicării elevilor în activităţi de voluntariat.
 • Sectorul antreprenorial s-a angajat în recunoaşterea, încurajarea şi promovarea voluntariatului sprijinit de angajator.
 • ONG şi grupurile de iniţiativă coordonează Programe de voluntariat implicate activ în rezolvarea problemelor comunitare.

În acest sens, Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat:

 • solicită suport din partea Comisiei Europene şi Consiliului Europei în promovarea locală (R. Moldova) a procesului de organizare şi desfăşurare a Anului European al Voluntariat, inclusiv a Conferinţei Naţionale de consolidare a politicilor de stimulare a voluntariatului.
 • invită Guvernul R. Moldova pentru organizarea unui grup de lucru intersectorial pentru elaborarea Planului de acţiuni şi bugetului necesar desfăşurării Anului European al Voluntariatului.
 • încurajează implicarea statelor non-membre ale Uniunii Europene în formarea unei reţele regionale de comunicare care să faciliteze cooperarea cu Comisia Europeană în procesul de organizare şi desfăşurare a Anului European al Voluntariatului cu ţările vecine ale UE.
 • evidenţiază necesitatea implicării societăţii civile şi instituţiilor publice din R. Moldova în promovarea şi stimularea activităţilor de voluntariat.

Pentru detalii suplimentare Vă rugăm să contactaţi:

Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV)

Secretariatul Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat

Tel.: +373 22 567 551, fax: +373 22 567 489

GSM: +373 69 80 76 92

E-mail: tdv_secretariat@yahoo.com

Blog: http://www.tdvmoldova.wordpress.com

*Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat a fost creată în august 2006 de către 5 ONG active în domeniul voluntariat. Scopul Coaliţiei este promovarea şi facilitarea implicării tinerilor în activităţi de voluntariat organizate de persoanele juridice de drept public şi de drept privat fără scop lucrativ. Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat este promotorul celor mai importante activităţi de voluntariat organizate anual în R. Moldova.

2 răspunsuri

 1. […] să creeze un grup de lucru în 2010 care să faciliteze organizarea şi desfăşurarea în 2011 a Anului European al Voluntariatului şi-n R. Moldova. De asemenea, Directorul TDV a făcut o prezentare generală a situaţiei […]

 2. […] sa inregistram proiectul de lege cu privire la voluntariat ca initiativa legislativa si sa avem o pozitie clara fata de Anul European al Voluntariatului. Cu mult drag, Echipa TDV Secretariatul Coaliţiei […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: