Paşte pentru fiecare 2009

domnul-buiucliu-paste1În aprilie 2008, în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, am decis să ducem politicienii în case unde tristeţea şi sărăcia sunt la ele acasă.

Am avut câteva obiective:

să promovăm voluntariatul, prin exemple de caritate şi spirit civic, prin intermediul unor personaje cunoscute în ţară (care s-au implicat şi pentru că urma să vina mass media); tot aici …mass media a promovat activităţile gândite / organizate de noi pentru că erau prezenţi oameni politici cu nume mari;

să ajutăm oameni / familii care se află în situaţii dificile;

să punem pe gânduri cât mai mulţi oameni din ţara aceasta şi să le arătăm că oferind uneori o oră din timpul personal sau o bucată de pâine unor oameni trişti pot realiza acţiuni cu rezultat imediat, dar şi de lungă durată pentru împăcarea cu sine şi pentru pacea din comunitate.

Am reuşit să arătăm că se poate, o săptămână întreagă mass media din ţară a folosit constant în ştiri cuvintele voluntariat / voluntar(i) şi a promovat acţiuni de caritate şi voluntariat. Oamenii politici au văzut cum trăieşte lumea de după geamurile fumurii ale maşinilor de serviciu. Vă amintiţi ce furori a stârnit cazul lui Boris Buiucliu, care a fost unul din primii crainici şi a lucrat 40 de ani la Radio Moldova? Domnul Buiucliu este orb şi are peste 90 de ani, trăieşte în sărăcie şi mizerie împreună cu nepotul lui care este anorexic şi depresiv. Peste mai bine de jumătate de an o revistă glamuroasă de la noi scria „Bătrânul locuieşte singur şi nu-şi poate număra nici cel puţin pensia, pentru a verifica banii. Este condamnat să stea în casă, pentru că nu are un însoţitor ce l-ar putea ajuta. Imaginile bătrânului, au zguduit recent o Moldovă întreagă. Vizitat de un oficial moldovean, Boris Buiucli a apărut în faţa camerelor de luat vederi mai degrabă ca o fantomă…” De fapt, precum ne-am dorit, mass-media a relatat şi oameni au căzut pe gânduri, numai că apoi şi-au văzut de bucuriile / problemele / afacerile lor.


ONG din Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, cei despre nu s-a pomenit nici un cuvânt în reviste cu VIP-uri şi ştiri despre politicieni caritabil, au grijă ca şi până la SNV 2008 de eroii lor cu poveştile lor de viaţă care sunt un subiect bun de ştiri, pot vinde reviste scumpe şi stoarce o lacrimă, dar nu sunt un imbold suficient ca oamenii să investească din surplusul lor într-o activitate / organizaţie de caritate. Voluntarii de la TDV au măturat, spălat, curăţat prin casă la domnul Buicliu, din bani personali echipa face periodic pachete cu produse şi se luptă cu gândacii din casa bătrânului. Este adevărat că “oficialul” despre care relata media şi-a ţinut promisiunea şi garsoniera lui Boris Buicliu şi a nepotului său a fost renovată. Ei bine, numai noi ştim de câte ori după asta ne-a sunat bătrânul l-a birou să se plângă că cei cu reparaţia “i-au schimbat locul lucrurilor” şi alte minuni. Pachete mai primeşte moşul şi de la Uniunea Teatrală, cu ieşitul în oraş este mai dificil că avem puţini voluntari care să fie încântaţi să se mişte încet şi cu multe comentarii când este vorba de plimbat cu bătrânul “nostru”. Iar un aparat de radio aşa a şi rămas un vis pentru domnul Buicliu. Poate citeşte cineva din mass media rândurile astea şi face un gest …în afara camerelor de luat vederi şi aparatelor de fotografiat, un gest de Paştele Blajinilor şi atât.


Aceasta este o poveste unui om din lista noastră pentru care încercăm să facem cât ne ţine timpul şi posibilitatea de a face donaţii, dacă doriţi vă puteţi alătura. În continuare, f. succint şi despre alte persoane pentru care am pregătit pachete de Paşte:


Alina şi Nicu M. Domnul este invalid, îngrijeşte de fiica sa de 10 ani. Mama fetei este în Ukraina, bolnavă mintal. De fată îngrijeşte doar tatăl, o întreţine din pensia de invalid. Anterior a lucrat la televiziunea Moldovei (asistent de regizor).
Eugenia Boris A. Fostă actriţă la teatrul „Mihai Eminescu”, locuieşte singură, are vârsta peste 80 ani şi este foarte bolnavă.

Lidia P. Are vârsta peste 75 ani, bolnavă de Parkinson.

Maria V. Fostă profesoară, locuieşte singură, are vârsta de peste 70 ani, Familia, inclusiv nepoţica au decedat într-un accident de maşină.

Nelia S. Este oarba 100%, în casă este un mare haos, locuieşte cu un fiu care a fost închis de nenumărate ori pentru acte de huliganism şi care este alcoolic.

Gheorghe I. Nevăzător, îngrijeşte de fii săi. Daniel şi Gabriel, 2 băieţi  gemeni, 13 ani; Rathica, 9 ani stă cu mama ei.

Valentina P.,  Mihail P. Soţ şi soţie. Ambii sunt invalizi de gradul 2. Soţia stă 95% din timp la pat. Soţul are amputat un braţ puţin mai jos de nivelul cotului. Locuiesc singuri. Domnul a fost profesor, doamna – informatician.

Vera Achimovna L. Locuieşte singură, are vârsta de aproape 80 ani, se deplasează în cârje.
Ecaterina şi Denis F. Au rămas orfani la 6 / 13 ani. Fata are grad de disabilitate, cât a lucrat la Moscova, fratele ei a inceput să se drogheze. Acum băiatul a fost reabilitat de un ONG, ambii lucrează şi fac mult voluntariat.

Suma donaţiilor oferite de TDV & Tineri şi Liberi: 422 lei + 709 lei 81 bani.

Conţinutul pachetelor oferite de Paşte 2009:
1. Un kilogram de zahăr
2. Un kilogram de orez
3. O sticlă de ulei de floarea-soarelui
4. O franzelă feliată
5. Un cozonac de Paşti
6. 6 ouă proaspete de găină
7. O banană, lămîie
8. Un pachet de prăjituri
9. Un suc de fructe
10. Un pachet de ceai de fructe
11. Hârtie igienică
12. Gel de spălat vesela
13. Produse de dizenfecţie pentru unele dintre cazuri
14. Rechizite şcolare pentru familiile cu copii (caiete, pixuri, mape, creioane simple, CD-uri).

Sursa: Blogul Antoniţei Fonari

Un răspuns

  1. As vrea sa vad mai putine articole preluate si mai multe articole scrise de voi. Hai ca am avut impresia ca faceti multe!

    Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: