Romania trimite profesionisti voluntari in tari defavorizate din Africa si Asia

VoluntariUn program care recruteaza specialisti romani pentru munca de voluntariat in tari defavorizate din Africa si Asia marcheaza plecarea primului voluntar roman. Centrul National de Voluntariat Pro Vobis a primit, in ultimele 8 luni, peste 600 de aplicatii de la persoane interesate de voluntariat.

Cristina Monica Gaspar – coordonator de proiecte pentru asistenta rurala din Timisoara – se va imbarca in luna martie intr-o experienta inedita de 1 an, pe parcursul caruia va asista o organizatie neguvernamentala din domeniul dezvoltarii rurale de pe coasta de est a Indiei in implementarea un sistem integrat de monitorizare si evaluare a programelor acesteia.

“A fi voluntar VSO iti ofera ocazia de a-ti folosi cunostintele si experienta ta profesionala pentru o cauza buna. Eu consider ca este un privilegiu sa ai sansa de a contribui la o schimbare pozitiva in viata unor persoane dezavantajate, chiar daca acest lucru suna a un altruism exagerat si mult prea idealist, mai ales in contextul actual al realitatii noastre. Totodata, sunt sigura ca aceasta experienta este si o ocazie pentru o continua invatare, atat pe plan personal, cat si profesional. De fapt, pentru mine acest lucru a inceput deja odata cu procesul de selectie,” spune Cristina Gaspar.

Gaspar va fi primul voluntar din Romania care se va alatura celor peste 800 de voluntari internationali VSO aflati pe teren in acest moment in 34 de tari in curs de dezvoltare din Africa, Asia si Asia-Pacific. Voluntarii VSO sunt profesionisti cu experienta de peste 2-5 ani in domenii de interes, conform nevoilor semnalate de organizatiile partenere sau guvernele din Africa si Asia, care isi doresc sa munceasca si sa traiasca in mijlocul unor comunitati din zone dezavantajate ale lumii, pe perioade de pana la 2 ani, pentru a-si impartasi experienta profesionala cu colegii de acolo. Ei lucreaza ca voluntari in organizatii non-profit care deruleaza programe vitale pentru comunitati sau categorii dezavantajate, institutii sau departamente guvernamentale, unitati sanitare sau de invatamant, cooperative ale micilor intreprinzatori din tarile respective.

VSO UK – organizatia internationala cu sediul central in Marea Britanie care implementeaza acest program de voluntariat – are peste 50 de ani de experienta in recrutarea si trimiterea de voluntari pentru dezvoltare in tari defavorizate din Africa si Asia. Incepand cu vara anului 2008, VSO UK a incheiat un parteneriat cu Centrul National de Voluntariat Pro Vobis in scopul mobilizarii unui numar cat mai mare de profesionisti romani din domenii precum management, sanatate, dezvoltare sociala, IT, educatie, comunicare, agricultura si resurse naturale, pentru a-si pune experienta profesionala in slujba unor comunitati din zone dezavantajate ale lumii. VSO lucreaza strategic, in parteneriat cu organizatii locale din regiunile respective, pentru a sprijini obiectivele prioritare de dezvoltare identificate impreuna cu acestia in regiune.

“Dorim sa incurajam profesionistii romani care sunt interesati de voluntariatul international sa contacteze Pro Vobis, in special profesionisti din domenii precum management si sanatate,” spune Michele Turner, Head of Volunteering, VSO UK.

Cu toate ca Romania este deocamdata la inceput de drum in ceea ce priveste asistenta acordata tarilor mai dezavantajate, interesul profesionistilor romani fata de oportunitatea de a participa ca voluntari la un astfel de program de dezvoltare internationala este semnificativ. In ultimele 8 luni, Pro Vobis a primit peste 600 de aplicatii de la persoane interesate.

VSO UK (Voluntary Service Overseas) este o organizatie caritabila de dezvoltare internationala finantata prin Departamentul de Dezvoltare Internationala al Marii Britanii (DFID), insa si din alte surse si donatii private, care actioneaza prin trimiterea de voluntari in tari in curs de dezvoltare.

Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat din Romania exista pentru a promova si a dezvolta voluntariatul ca o resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca.

Comisia Europeana a anuntat recent ca 2011 va fi Anul European al Voluntariatului.

Sursa: www.euractiv.ro

Un răspuns

  1. Buna ziua,

    Am intrat pe numeroase site uri despre voluntariat in ideea de a deveni voluntar in una din tarile slab dezvoltate, insa nu am gasit nimic concret unde sa pot aplica. Citind acest material, m-am gandit ca ma puteti ajuta cu date de contact sau alte informatii legate de asa ceva.

    Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: