Comisia Europenă propune stimularea mobilităţii tinerilor în UE

comisia-europeanaComisia Europeană a propus lansarea unei inițiative pentru a crea mai multe oportunități pentru ca tinerii să se implice în activități voluntare în întreaga Europă. În prezent, tinerii care doresc să se implice în activități voluntare într-un alt stat membru al Uniunii Europene nu au destule oportunități pentru a o face. Cu această propunere, Comisia prezintă o soluție care respectă diversitatea sistemelor de voluntariat din Europa și le permite să funcționeze mai bine în interacțiune și să se deschidă voluntarilor din alte țări ale Uniunii Europene.

Așa cum a spus domnul Ján Figel’, comisarul pentru educație, formare, cultură și tineret, cu ocazia adoptării propunerii Comisiei: „Aceasta este prima recomandare pe care a făcut-o Comisia vreodată în domeniul politicii pentru tineret. Prin intermediul acestei propuneri, Comisia invită acum statele membre să schimbe peisajul european al voluntariatului tineretului oferind tinerilor mai multe oportunități pentru voluntariatul transfrontalier.”

Voluntariatul tinerilor.
Inițiativa se referă la tinerii din Uniunea Europeană sub vârsta de 30 de ani, care doresc să se implice în activități voluntare într-o altă țară decât cea din care provin. Astfel de activități voluntare se deosebesc de încadrarea în muncă cu forme legale, deoarece sunt, de obicei, neplătite (cu excepția unor bani de buzunar și a cheltuielilor) și acoperă o perioadă limitată de timp, în general câteva luni. Voluntarii sunt activi într-o serie întreagă de domenii, de la protecția civilă și incluziunea socială până la conservarea patrimoniului cultural și mediul înconjurător.

Voluntariatul transfrontalier le oferă tinerilor o experiență deosebită care poate avea efecte benefice importante asupra dezvoltării lor personale. Acest tip de „educație informală” – învățarea în afara sălii de clasă – poate îmbunătăți posibilitățile de angajare și perspectivele de carieră ale tinerilor, consolidând, în același timp, sentimentul de solidaritate și de cetățenie activă față de societatea din care fac parte.

Situația actuală.
Voluntariatul tinerilor este foarte diferit în Europa și există multe sisteme. În timp ce acestea se pot baza pe serviciile civice organizate de autoritățile publice într-o țară, ele pot fi administrate de organizații neguvernamentale în alta.

La nivel european, există programul UE „Tineretul în acțiune”, care oferă oportunități pentru voluntariat, printre ele fiind și Serviciul european de voluntariat (EVS). Acesta le permite tinerilor să fie voluntari cu normă întreagă pentru maximum un an în altă țară care participă la program. Cu toate acestea, cererea de voluntariat transfrontalier printre tinerii din Europa depășește cu mult capacitățile Serviciului european de voluntariat.

Propunerea.
Comisia încurajează statele membre să îmbunătățească funcționarea în interacțiune a sistemelor naționale de voluntariat al tinerilor pentru a facilita participarea unui voluntar dintr-o țară în sistemele de voluntariat ale altei țări.
Acțiunile propuse statelor membre includ:

  • colectarea de informații referitoare la sistemele existente pe teritoriile lor
  • difuzarea informațiilor referitoare la oportunitățile disponibile
  • creșterea numărului de oportunități de voluntariat transfrontalier în cadrul diferitelor sisteme naționale
  • furnizarea unui nivel rezonabil de asigurare a calității activităților de voluntariat
  • asigurarea recunoașterii adecvate a rezultatelor învățării din voluntariat
  • furnizarea de sprijin specific instructorilor socio-educaționali specializați în domeniul tineretului (numiți de obicei „animatori pentru tineret”) și tinerilor cu mai puține oportunități.

Aceste eforturi ar fi sprijinite prin intermediul serviciilor Europass și Youthpass și prin promovarea transeuropeană a voluntariatului tinerilor către angajatori, autorități și instituții. Comisia ar sprijini utilizarea acestor instrumente și ar continua să dezvolte Portalul tinerilor voluntari europeni ca parte a Portalului pentru tineret deja existent.

Obiectivul propunerii nu este de a face schimbări radicale, ci mai degrabă o evaluare a mecanismelor care există deja în statele membre. Pe baza rezoluțiilor referitoare la voluntariatul tinerilor și a recomandărilor referitoare la mobilitate care există deja, obiectivul este de a propune recomandări practice pentru ameliorarea mobilității tinerilor voluntari din Europa.

Propunerea face parte din „Agenda socială reînnoită: oportunități, acces și solidaritate în Europa secolului 21.” Aceasta contribuie la obiectivele agendei, deschizând accesul la noi oportunități pentru mobilitate, educație informală și solidaritate transfrontalieră.

Pentru informații suplimentare:

Comisia Europeană: Tineret: Voluntariat:
http://ec.europa.eu/youth/youth-policies/doc30_en.htm

Portalul Tineret European: Voluntariat:
http://europa.eu/youth/volunteering_-_exchanges/index_eu_en.html

Sursa: Portalul Uniunii Europene.

Un răspuns

  1. UNIUNEA EUROPEANA – TARILE CAPITALISTE COLONIZEAZA IN CONTINUARE / UNIUNE PLINA DE NEGRI SI NEEUROPENI/ …UNIUNE RECE SI CA SI RESTUL LUMII CU.R.VAREASCA
    imi pare rau de acest adevar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: