Studenţii discută despre contribuţia voluntariatului la dezvoltarea societăţii

Miercuri, 11 februarie 2008, în sala cinematografului „Flacăra”, Uniunea Naţională a Studenţilor şi Tineretului din Moldova (UNSTM) a organizat Conferinţa interuniversitară „Contribuţia voluntariatului la dezvotlarea societăţii civile”. La conferinţă au participat studenţi de la USM, ASEM, USEM, UTM, care au vorbit asupra conceptului de voluntariat sub diferite aspecte: de la nivel de noţiuni şi cum este perceput voluntariatul de către cetăţeni, importanţa acestuia pentru dezvoltarea activismului civic, pînă la politici de stimualre a voluntariatului promovate în diferite ţări, prevederile stipulate înproiectul de lege cu privire la voluntariat şi cadrul legislativ existent – Strategia pentru dezvoltarea societăţii civile în anii 2009 – 2011.

Chiar dacă am aflat despre desfăşurarea acestui eveniment cu 30 minute înainte de începerea lui, am „infiltrat” un agent din partea TDV în calitate de participant, mai ales că în mesajul pe care l-am primit era subliniat faptul că vor fi şi reprezentanţi din Japopia care vor vorbi despre experienţa lor, ceea ce ne-a trezit un real interes.

Primul vorbitor a fost invitatul special – o persoană din Japonia, venită pe o perioadă de 5 luni în R. Moldova, şi care predă aici limba japoneză. Astfel am aflat că Japonia îşi concentrează eforturile de susţinere a ţărilor din lumea a treia, implicînd în acest proces instituţii internaţionale, precum UNICEF, cît şi naţionale, evident şi ONG.

Monitorizarea aceasta 🙂 s-a dovedit interesantă, mai ales atunci cînd un tînăr de la Universitatea de Studii Economice din Moldova, Igor Brinişter, a prezentat o analiză cost-beneficiu a proiectului de lege cu privire la voluntariat. De fapt, el şi-a asumat un produs al Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, elaborat de Domnul Sergiu Ostaf, Director CReDO. Am rămas dezamăgiţi de acest lucru, dar credem că Igor Brinişter va avea posibilitatea să se afirme la justa sa valoare, fără a plagia 🙂

Una din cele mai bune prezentări la acest eveniment, în opinia noastră, a avut-o Cristina Frinea, studentă a Academiei de Studii Economice din Moldov, a care şi-a axat întregul discurs cu un mesaj foarte clar de a mobiliza tinerii pentru a se implica în activităţi de voluntariat.

Concluzia pe care am tras-o de la acest eveniment este că mai avem de lucrat mult pe domeniul voluntariat, oamenii încă nu au format spiritul civic, iar voluntariatul este asociat de multe ori cu caritatea.

La finele evenimentului, UNSTM a oferit diplome de participare pentru participanţii la conferinţă, invitîndui şi la alte evenimente pe care le desfăşoară.

Acum, după discuţia cu mai mulţi colegi din TDV, n-am gândit la modalităţi de colaborare dintre Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat şi UNSTM. Astfel, ne-am dori ca UNSTM să aibă un rol important în mobilizarea studenţilor în activităţilor de voluntariat şi să vină cu propuneri concrete de motivare a voluntarilor în cadrul Conferinţei Naţionale a Voluntariatului, planificată în toamna acestui an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: