FESTIVALUL VOLUNTARILOR 2008 „Jos pălăria în faţa voluntarilor!”

Festivalul Voluntarilor 2008„Jos Pălăria în faţa voluntarilor!” Cu acest mesaj au fost întâmpinaţi voluntarii din întreaga republică la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Voluntarilor din R.Moldova.

Voluntarii activi şi organizaţiile care promovează voluntariatul în republică au venit cu realizările lor din timpul anului, iar cei mai buni s-au ales cu premii speciale.

Festivalul Voluntarilor este un eveniment organizat anual cu prilejul Zilei Internaţionale a Voluntarului şi urmăreşte ca scop recunoaşterea publică a activităţii şi meritelor voluntarilor din ţară.

Festivalul s-a desfăşurat pe data de 7 decembrie 2008, la Teatrul de Operă şi Balet, între orele 11:00 – 15:00. La eveniment au participat în jur de 700 de persoane, printre care voluntari, coordonatori de voluntari, lideri de ONG, jurnalişti şi persoane publice.

Festivalul Voluntarilor 2008Ediţia de anul acesta a Festivalului a fost organizată de către Serviciu pentru Pace şi alte ONG din Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului al R.M., Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a mun. Chişinău, Asociaţia „Prietenii Copiilor” şi Corpul Păcii SUA în Moldova.

Sărbătoarea a demarat cu tradiţionalul Târg al ONG, unde au participat în jur de 35 de organizaţii, care au avut posibilitatea să-şi prezinte activităţile de pe parcursul anului şi în acelaşi timp să interacţioneze cu potenţiali doritori de a deveni voluntari sau membri activi in cadrul acestora.

A urmat programul festiv, unde cu cuvinte de salut şi felicitare pentru voluntarii activi din republica Moldova au venit Florin Ţurcanu, vice-preşedintele ONG Serviciu pentru Pace, Cornelia Badîr, şeful Direcţiei tineret a Ministerului Educaţiei şi Tineretului, Antoniţa Fonari, Directorul Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi”, Vera Ţurcanu, preşedintele Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova. O surpriză plăcută pentru participanţii la festival au fost cuvintele de încurajare şi recunoştinţă venite din partea D-lui Dorin Chirtoacă, Primarului General de Chişinău.

Programul a continuat cu premierea celor mai activi voluntari, coordonatori de voluntari şi celor mai active ONG a anului, selectate în baza unui concurs organizat în cadrul Festivalului Voluntarilor 2008. Printre nominalizările concursului menţionăm:

  • Victoria Novac, Eugenia Grosu, Bîrcă Ilie şi Braşovschi Eugenia – câştigătorii concursului „Voluntarul Anului 2008″, care s-au ales cu premii băneşti, diplome şi cadouri.
  • Asociaţia Naţională a Scouţilor din Moldova, organizaţia „AIESEC-Moldova” şi Asociaţia „Vdohnovenie” din or. Comrat – s-au ales cu nominaţia „Cel mai activ ONG, care promovează voluntariatul în Moldova”.
  • Josan Veronica – cel mai activ coordonator de voluntari.
  • Veveriţa Maria – cel mai bun eseu la tema: „Necesitatea adoptării unei legi cu privire la voluntariat”.
  • CRRT Făclia din or. Ungheni – cel mai bun spot video de promovare a voluntariatului.
  • Cristea Cristian – cel mai tânăr voluntar (8 ani).
  • Arpinten Otilia – cel mai în etate voluntar (78 ani).

Festivalul Voluntarilor 2008 D. ChirtoacaDeasemenea au fost oferite câteva premii speciale din partea Coaliţiei pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat pentru instituţiile publice care pe parcursul anului 2008 au susţinut cele mai multe iniţiative de voluntariat. Astfel cu nominaţia „Cea mai activă persoană publică care cu o abnegaţie deosebită a promovat voluntariatul pe parcursul anului 2008″ şi „Cea mai activă instituţie publică locală care a susţinut cele mai multe iniţiative de voluntariat” au fost decernate Preşedintelui Parlamentului R. Moldova, Domnul Marian Lupu, Parlamentul R. Moldova şi , respectiv, Primăriei municipiului Chişinău, cărora li s-au oferit în dar câte un baner cu menţionarea celor mai active persoane din cadrul acestor instituţii, care pe parcursul anului 2008 s-au implicat cel mai mult în susţinerea domeniului voluntariat. Banerele fiind amplasate în holul Parlamentului şi al Primăriei.

Nu în ultimul rând atmosfera de sărbătoare a Festivalului a fost încălzită de interpreţii şi formaţiile cunoscute din show-bizz-ul autohton, printre care Adrian Ursu, Aura, Ion Paladi, Sergiu Cuzencov, Laurenţiu Popescu, Formaţia Zbânţ, London şi alţii.

Coalitia pentru promovarea legii si a activitatilor de voluntariat:

Asociatia „Tinerii pentru dreptul la viata” (TDV), Centrul de Resurse „Tineri si Liberi”, Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova (CReDO), Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Reteaua Social (prin Asociatia „Motivatie”), Serviciu pentru Pace (SPP).

Partenerii Coalitiei: UNIMEDIA – partener media; Ministerul Educatiei si Tineretului al R. Moldova (MET); Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a Consiliului Municipal Chisinau (DGETS).

Activitatea Coalitiei este posibila gratie: Fundatiei Soros – Moldova (FSM) si Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: